Browar kraftowy – maszyny rozlewnicze

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kamień czy kostka
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe – jak otworzyć
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i uwielbianych pośród alkoholi. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi momentami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, przez co często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc odnaleźć najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś o piwie, jego procesie warzenia, rodzajach, cenie, jakości oraz istotności miejsca produkcji. Najpopularniejsze są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; przeważnie są to trunki o niższej klasie oraz cenie, gdyż produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, solidniej warzonym. Czym więc jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa mówi jest to rodzaj piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność wykonania jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone na własną rękę, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadkich i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości trunku, lub otworzyć prywatny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak warto mieć na uwadze, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania odpowiedniej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Współcześnie sektor minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, kolor. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się przyporządkować do jednej kategorii, ponieważ cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych surowców. Na charakter trunku duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Komentarze są wyłączone.