W sektorze żywnościowym niezwykle ważne jest hermetyczne zakręcanie produktów. Przede wszystkim – produkt krótko mówiąc nie uchodzi z opakowania, m. in. w trakcie transportu. Po drugie – dużo dłużej zatrzymuje atrakcyjny smak i zapach, co dla Konsumentów jest tak naprawdę decydujące, gdy „przetrząsają” regały z zatrzęsieniem towarów bardzo często kilkunastu różnych marek). A po trzecie – możemy go bez wątpienia odmierzać tak, by nie było go ani za dużo ani za mało. Ogólnie rzecz biorąc zakręcarki, gdyż tak tytułuje się maszyny zamykające, na przykład słoiki i butelki, powinny wypełniać niezmiernie wiele różnych wskazań, żeby były przyjęte na potrzeby masowego generowania produktów. Ostatnio jeszcze bardziej zwrócono uwagę na pakowanie przetworów niezwykle drażliwych, m. in. jogurtów oraz zbudowano maszyny Ultra Clean i aseptyczne. Ich przeznaczeniem jest szczelne zamykanie pojemników z jednodniowymi sokami, przetworami mlecznymi oraz wodą niegazowaną.
Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku mamy szansę wybrać zakręcarkę rotacyjną, linearną, z jedną głowicą albo wieżę zamykającą. Tego rodzaju zakrętarki działają bez zarzutu nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też przemyśle kosmetycznym, spirytusowym i farmakologicznym.
Zakręcarkę słoików – tu głowica zamykarki jest ściśle dobrana na potrzeby konwencjonalnych przykrywek słojów. Najpierw zakręcarka eliminuje naddatek powietrza, natomiast następnie zakręca je na zasadzie twist-off.
Zakręcarkę do konserw – świetnie sprawdzają się przy zakręcaniu okrągłych puszek, jakie zostały stworzone, m. in. z cynku.
Jeżeli pragniemy dopasować właściwą głowicę, to powinniśmy wziąć pod uwagę w głównej mierze surowiec, z jakiego stworzone jest opakowanie. W takim przypadku wyrób zostanie w idealnej ilości umieszczony w plastikowej butelce bądź puszce. Zakręcarki bezobsługowe mają niesamowicie odporną konstrukcję, jaka gwarantuje ludziom bezpieczeństwo. Rzadko ulegają uszkodzeniom, jeżeli są poprawnie eksploatowane oraz czyszczone. Zakręcarki to maszyny, których konstrukcja nieprzerwanie ewoluuje, bowiem systematycznie generowane są bardziej wymyślne opakowania o wzorach innych niż uprzednie.
Generalnie zakręcarki powinniśmy podzielić na posiadające jedną głowicę, wielogłowicowe, zamykarki pracujące w jednej linii oraz urządzenia do pojemników o naprawdę małych i średnich objętościach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą można z kolei rozdzielić na zautomatyzowane (same pobierają zakrywkę) oraz w połowie zmechanizowane (wieczko należy położyć ręcznie). Zakręcarki wielogłowicowe, przykładowo karuzelowe, mają od 3 do 24 głowic oraz mogą działać na liniach produkcyjnych o znacznej produktywności, z pojemnikami szczególnie delikatnymi i wtedy, gdy w opakowaniu płyn dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni wariant jest poświęcany właściwie dla przemysłu farmakologicznego i chemicznego (do zakręcania często szczególnie małych ilości artykułu). W przypadku zakręcarek prostych zamykanie toczy się etapami – kilka albo kilkanaście głowic za jednym razem zakręca pojemniki z artykułem. Kapslownice idealnie sprawdzą się do zakręcania wody mineralnej w butelkach PET i napojów z dużą ilością alkoholu. Rzeczywiście zamykarki są ogromnie ważnym komponentem na linii fabrycznej, mimo iż zwyczajnie potrzebują właściwie żadnego dozoru. Dzięki maszynom dobrej jakości zdecydowanie powiększa się ekonomiczność wytwarzania. Zakrętarki mamy opcję zaprojektować „od zera” (biorąc w rachubę, przykładowo wyrób na potrzeby jakiego ma być dostosowana i ilość zakręcanych opakowań w czasie jednej godziny).
Do dodatkowych maszyn, przy użyciu których powstają całkowite linie przetwórcze, powinniśmy zaklasyfikować: etykieciarki, urządzenia do nalewania produktu, dozownice oraz napełniarki, inspektory, paletyzatory, depaletyzatory, rozdzielniki oraz kartoniarki. Wszystkie wymienione urządzenia możemy wyposażyć w dodatkowe opcje, m. in. w aplikatory krawatek. Wzorcowy tok masowej produkcji kształtuje się w przybliżeniu w taki sposób: poddane wcześniej sterylizacji pojemniki docierają na linię produkcyjną, są przeliczane i układane. Maszyny do rozlewania produktu napełniają postawione pojemniki artykułem, a zakręcarki przykrywają szyjki należytymi wieczkami. W dalszej kolejności dokładnie zamknięte artykuły docierają, m. in. do robotów pakujących. W każdej specjalności mechanizm masowego generowania produktów będzie wyglądał troszeczkę inaczej, bo jest on uzależniony od gatunku produktu. Z tego względu na potrzeby kosmetyków są poświęcone inne modele urządzeń, zaś do wytwarzania wódki oraz pozostałych napojów procentowych – inne.
Jeśli zaabsorbował Cię ów materiał, wejdź w odsyłacz obok – Zakręcarki butelek – a pewnie odnajdziesz to, czego dzisiaj szukasz.