Termosy nie są nowością i na rynku widzimy je od lat, a dokładnie od mniej więcej roku 1900, jest to dość długi okres od kiedy zaczęły być produkowane. Schemat działania termosu wymyśliło dwóch naukowców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a określenie jest zaczerpnięty od greckiego słowa ,,therme” oznaczającego ciepło. Każdy z nas wiedzą czym jest termos, aczkolwiek mała część osób orientuje się jak on dokładnie pracuje. Jest to ,nazwijmy, urządzenie, skomponowane z podwojonych ścianek, pomiędzy którymi jest obszar próżni termicznej. Ściany są cieniutkie ,dzięki czemu wymieniają one niezauważalną ilością ciepła. Utrata ciepła jest również ograniczana poprzez przewodzenie oraz powierzchnie, która pokryta jest obudową odpierającą światło. Wszystko to sprawia, że akcesorium to utrzymuje nasz posiłek lub napój w idealnej temperaturze przez dłuższy czas. Dzisiaj na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów termosów, możemy wybierać w barwach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.
Termosy różnią się także zastosowaniem, na przykład, istnieją termosy tradycyjne, znane każdemu, o standardowym wyglądzie, przeznaczone do przechowywania napoi, takich jak kawa czy herbata oraz termosy obiadowe, inaczej termosy do jedzenia, do utrzymywania temperatury zup czy dań i są przydatnym rozwiązaniem. Termosy obiadowe odróżniają się od tych zwykłych właśnie kształtem, to znaczy są one primo, sporo bardziej pojemne, po drugie mają całkiem inną budowę, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o funkcjonowanie, nie odnajdziemy tutaj żadnej różnicy.Tego typu termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Spędzając długie godziny w pracy z brakiem możliwości przyrządzenia sobie ciepłego obiadu, świetnym pomysłem jest przygotowanie sobie posiłku w domu i przechowanie go w termosie. Kolejna sytuacja, wycieczka, nieważne czy szkolna, wraz ze znajomymi czy w samotności, po szczytach górskich, nad jeziorem, zwiedzając miasta czy wsie, możemy zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzenia dnia jedząc tylko i wyłącznie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to niezbędne, ponieważ wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasze ciało domaga się pełnowartościowego posiłku, aby móc bez większych trudności działać przez kolejne kilka godzin.
Aby wybrać idealny dla siebie termos, powinno się zapoznać się z ofertą jaką znajdziemy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak dużo, że często jest trudno zdecydować. Znaczącą role przy wyborze ma bez wątpienia cena, która waha się od około 30 złotych do nawet 400 złotych. Widzimy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Istnieje takie przekonanie, że dobry termos, który przetrzyma więcej niż jeden sezon musi sporo kosztować. Ważną kwestią jest również materiał, z którego nasz produkt jest stworzony. Są termosy plastikowe, które niestety niezbyt dobrze trzymają ciepło oraz termosy ze szkła i ze stali, które bez zarzutów sobie radzą. Termosy stalowe są najczęściej wybierane, jako, że te ze szkła nie są tak trwałe. Kolejna kwestia jaką powinno się rozważyć przed kupnem jest zakrętka, przez który może uciec ciepło. Korek może być działający samoistnie, z gwintem lub łączony. Na wyprawę w chłodniejsze miejsca idealnym będzie ten pierwszy, poniewać przez ten typ ucieka najmniej ciepła. Jeśli chodzi o rozmiar, to termosy obiadowe najczęściej nie są bardzo pojemne; wytwarzane są tak, aby zmieścić danie dla jednej osoby. Jeśli nasz termos chcemy zabrać w podróż powinno się pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wykonaną z metalu oraz specjalnie stworzone termosy wyższej jakości o chropowatej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi mamy gwarancje, że termos nie wypadnie się nam z rąk; ponadto, prezentują się one o wiele ciekawiej.
Jakie mamy możliwości przy korzystaniu z tego rodzaju akcesorium? Termosy obiadowe, również tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sama nazwa wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie jedzenie możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w tego rodzaju ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest bez wątpienia błędnym stwierdzeniem, ponieważ służą one również do przechowywania dań jednogarnkowych, takich jak leczo czy gulasz.Co interesujące, świetnie sprawują się w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która świetnie funkcjonuje jako talerz. Food jug’i mają jednak pewna wadę, trzymają one ciepło o wiele krócej niż zwykłe termosy na gorące napoje, jest to tylko 4-6 godzin. W niektórych sieciach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające ciepło, są one bez wątpienia sporo droższe.
Termosy obiadowe są całkiem nowe na rynku, ale szybko stały się popularne i ochoczo nabywane. Chcąc poprawić jakość swojego odżywiania w pracy najlepszym pomysłem jest zaopatrzenie się w takie akcesorium.Natomiast w czasie dłuższych wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś pożywnego i gorącego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają mnóstwo zalet, takich jak: pojemność specjalnie stworzona, aby zmieścić pełen posiłek; posiadają duży otwór wlewowy, który ułatwia mycie oraz sprawne wykorzystanie sztućców podczas jedzenia bezpośrednio z termosu; większość dobrze radzi sobie z izolowaniem temperatury, możemy więc cieszenia się z ciepłego jedzenia przez dłuższy czas. Nie zapominajmy jednak, że takie termosy nie są wieczne i chcąc nie chcąc po dłuższym korzystaniu warto je zmieniać.
Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/