Czy istnieje danie, które bez wątpienia lubi każdy? Tak i jest to pizza. Prawdziwy skarb włoskiej kuchni, znany na każdej szerokości geograficznej. Prostota w przeróżnych kompozycjach smakowych, która zawsze smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska stała się najbardziej rozpoznawalną kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie nauczyli się łączyć nie drogie i sprawdzone składniki, które razem smakują idealnie. Gorąca Italia oferuje nam nie tylko okrągłe placuszki, ale także spaghetti, risotto, czy tiramisu. Po prostu smaczne i szybkie w przygotowaniu potrawy, które łączą bliskich przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.
Włosi nie tylko kochają gotować. Kochają spędzać czas z rodziną, rozmawiając i radując się w gronie smacznego jedzenia, które opiera się na lokalnych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na każdym rogu i za nieduże pieniądze. Warzywa i przyprawy rosnące w letnim słońcu południa smakują obłędnie. Zrozumiałe jest że znalazły się w podstawowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd tak naprawdę pochodzi się kuchnia Włoch i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź na pewno Cię zaszokuje. Poznaj zatem informacje o powstaniu pizzy i o znanych daniach kuchni włoskiej. Uważaj, możesz zrobić się naprawdę głodny.
Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest nierozerwalnie powiązana z tradycją konkretnego obszaru. Włosi bardzo szanują swoją tradycję, nie dopuszczają jakichkolwiek ustępstw i w trakcie wykonywania ukochanych posiłków korzystają z receptur powtarzanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki tradycji, sztuce łączenia dostępnych składników i wykorzystywaniu wysokiej jakości (przeważnie naturalnych) produktów kuchnia ta zyskała wielką popularność i międzynarodowe poważanie. W kuchni włoskiej nie stosuje się półśrodków – wszystko przygotowywane jest ręcznie, wedle precyzyjnie ustalonej formuły. Gotowanie „od serca” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje wybornie. Co jeszcze należy wymienić jako atut kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej przystępność. Kuchnia ta jest wyjątkowo tania, a wszystko dlatego, że wiele tradycyjnych potraw pochodzi się z skromnych rejonów. W przeszłości ubodzy mieszkańcy Włoch korzystali z towarów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to mieściło się w domowym budżecie, lub wytwarzane było osobiście. Tymczasem obok samego gotowania, najistotniejsze jest (co pielęgnuje się zajadanie dań w znacznym towarzystwie rodziny. Według Włochów żywność ma jednoczyć ludzi. Nie ma znaczenia cena posiłku, ale sam moment, który spędza się z bliskimi, przy jego konsumowaniu. To jest bezcenne.
Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego spodu. Rosnących w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy aromatycznej bazylii? To główne elementy tradycyjnej pizzy. Danie to przeżyło wiele transformacji. W każdym regionie smakuje inaczej. A jak to się wszystko rozpoczęło? Produkty zbliżone do pizzy sprzedawane były już w dawnym Rzymie i co zaskakujące były idealnym środkiem. płatności. Pizza wielką sławę zyskała dopiero pod koniec 18 stulecia, kiedy to zaczęły powstawać placówki zwane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by zakosztować podawanych tam dań. Kilkadziesiąt lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito przygotował dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Jedna z nich była nowością, ponieważ kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – mozzarellę. Królowa polubiła jej smak i od tamtej chwili pizza ta została nazwana „margerita” od imienia królowej. Kolejno pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich pracowników napływających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. Tak oto pizza została ukochaną potrawą wszystkich obywateli – od Japończyków po Jamajczyków.
Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od miejsca na Ziemi. Wyraża to ogromne uznanie dla kuchni Włoch. Pizza nie jest jednak jedyną popularną potrawą tej części świata. Włochy podarowały też światu takie dania jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch generalnie opiera się na prostych składnikach. Na południu kraju przygotowuje się potrawy mączne, a na północy dania z ryżu i polenty. Na południu bardzo często stosowana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Pamiętajmy również, że obok tradycyjnych posiłków, Włosi mogą nam zaproponować niezwykłe produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, szlachetne oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie lubić kuchni tej części świata?
Chciałbyś posmakować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która gotuje włoskie dania według tajemnej receptury. Przygotuj się na głębokie wrażenia smakowe i wstąp do naszej pizzerii: dobra pizza Toruń