Co sprawia, że pizza jest dobra

Serwis klimatyzatorów Toruń
29 stycznia, 2021
Stomatolog dziecięcy Toruń
1 lutego, 2021

Ciężko chyba wskazać osobę, która nie jada pizzy. Rozmaitość dodatków i smaków gwarantuje, że prawie każdy znajdzie coś dla siebie. Każdy człowiek ma swoje preferencje, dlatego też ciężko się dziwić, że nie każda pizza odpowie naszym upodobaniom. Rozbieżność w smaku da się również odnaleźć nawet gdy wybieramy takie same dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z własnymi przepisami, tradycją oraz techniką pieczenia. Biorąc to pod uwagę to nie reguła, że, nawet zakupie pizzy „tej co zawsze”, ale w innej pizzerii, osiągniemy taki sam smak. Jaka pizza jest idealna? O tym decyduje kilka czynników w ciągu przyrządzania.

Dobre ciasto na pizzę – jak je uzyskać?

Dobre ciasto na pizzę to baza smaku. Uzyskanie doskonałej masy jest jednak największym wzywaniem, które stoi przed osobą, która ma nadzieję wyrobić doskonałą pizzę. Niezależnie od tego, czy wybieramy cieńsze czy grubsze ciasto, pizza musi być sprężysta, ale jednocześnie chrupka. Mimo to, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest najlepsze są 3 składniki. Głównie najlepiej zwrócić uwagę na mąkę. Porządnej jakości mąka, czyli o typie jak najniższej liczbowej wartości. Im większa wartość (np. mąka w typie 650), tym mniejsza jakość mąki. Najlepsze pizzernie wykorzystują włoską mąkę o typie równym 00.

Kluczowym komponentem jest także właściwy zaczyn drożdżowy. Niezbędne jest tutaj zastosowanie świeżych drożdży. Drożdże suche mają mniejszą wartość, dlatego, jeśli marzymy o idealnym cieście, warto używać dobre składniki. Obok tego, zaczyn drożdżowy potrzebuje dodania stosownej ilości soli i cukru. Biorąc pod uwagę to, czy wolimy pizzę na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, należy dobrze dobrać ilość cukru i soli. Chrupkie ciasto powstaje na skutek równo wymierzonej proporcji cukru i soli, grubsze – kiedy do ciasta dołączymy nieco mniej soli niż cukru. Przygotowany zaczyn drożdżowy musi trochę „poodpoczywać”, aby urosnąć, dlatego to konieczny element, o którym nie wolno zapominać.

Aby sprawić, aby pizza wyszła dobra, najlepiej dodać do ciasta wyjątkowy składnik. Jest nim wysokiej jakości oliwa. Ile należy dodać oliwy zależy od przepisu, jednak pewne jest, że ten składnik poprawia smak i dodaje wilgoci i chrupkości. Czy dodanie tych elementów sprawi, że pizza będzie doskonała? Tak! Należy jednak pamiętać, aby porządnie wyrobić ciasto. Zwykle na koniec powinno być sprężyste, gładkie, a po naciśnięciu, powinno wrócić do swojej formy. Jeśli tak się nie dzieje, trzeba odłożyć je na trochę oraz pozwolić nadal pracować drożdżom.

W jaki sposób osiągnąć doskonały smak pizzy?

W tym zakresie każdy musi pomyśleć o własnych ulubionych produktach. Jak wiadomo każdy woli co innego, ale niezależnie od tego, które składniki i dodatki preferujemy, każdy z nich powinien być wysokiej jakości. Najświeższe składniki to zapewnienie dobrego smaku oraz jakości. Dlatego dobierając pizzerię lub przygotowując pizzę samodzielnie w domu, należy to zapewnić. Tak samo ważna jest ilość dodatków. Choć wiele osób chce oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dobierać bardzo dużo wybranych składników, najdoskonalsza pizza ma nie więcej niż cztery składniki. Mniejsza liczba składników jest ważna pod względem wagi oraz nadal zapewnia mnóstwo możliwości dla smaku. Im większa ilość składników, tym mocniej ciasto będzie przygniecione, a to sprawi, że może się zapaść oraz utracić sprężystość i nie będzie już tak idealne.

Duży wpływ na idealny smak pizzy ma także sos. Znakomity sos do pizzy tworzy się z pomodorowej passaty. Dlaczego? Puszkowane pomidory oraz koncentrat pomidorowy wsiąknie ciasto. Kiedy tak będzie, zbyt mokre ciasto słabo urośnie, niezbyt dobrze się wypiecze, a oprócz tego utraci kruchość. Z sosem nie należy też nie przesadzać oraz nie kłaść zbyt dużo. Warto go zrobić trochę szybciej, żeby nabrał mocy, dobrego aromatu i smaku.

Sekret pieczenia pysznej pizzy

Co powoduje, że pizza ma dobry smak oraz intensywny aromat? Rzecz jasna technika jej pieczenia. W różnych pizzeriach wykorzystywane są w tym celu piece kamienne lub te opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tego typu pieców skutkuje tym, że pizza wypieka się w parę minut, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a same składniki wyzwalają swój pyszny smak, nie stając się przy tym spalone lub gumowe.

To oznacza, że im większa temperatura w ciągu pieczenia pizzy, tym lepiej. Całkiem ciężko sobie wyobrazić instalowanie pieca kamiennego w swoim domu, dlatego tak często udajemy się na pizzę do ulubionej pizzerii lub decydujemy się na zamówienie pizzy z dostawą do domu. Co zrobić kiedy jednak chcemy przygotować doskonałą pizzę w domu? Sam piekarnik może nie wystarczyć, dlatego dostępne są do kupienia specjalne kamienie do pizzy. Trzeba go rozgrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec właśną dobrą w smaku pizzę.

Najpewniej samodzielnie nie osiągniemy efektu jak z pizzerii, ale będzie on podobny i pizza z pewnością będzie miała bardzo dobry smak. Za sprawą tego, że kamień pobiera wilgoć ciasta, a więc skraca czas pieczenia. Ta metodą ciasto jest kruche i sprężyste, a wybrane składniki nie tracą na wartości i gwarantują idealny smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.