Niełatwo chyba przedstawić kogoś, kto nie jada pizzy. Rozmaitość smaków powoduje, że prawie każdy odnajdzie coś w swoim guście. Każdy z nas ma własne upodobania, ze względu na to ciężko się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Rozbieżność w smaku da się też znaleźć nawet jeśli dobieramy takie same dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z swoimi przepisami, tradycją czy techniką wypiekania. Dlatego też nie za każdym razem, nawet zakupie pizzy „tej co zawsze”, ale w innej pizzerii, osiągniemy taki sam smak. Co sprawia, że pizza jest smaczna? O tym decyduje parę czynników w trakcie przyrządzania.
Idealne ciasto na pizzę – jak je uzyskać?
Idealne ciasto na pizzę to podstawa smaku. Przygotowanie dobrej masy jest jednak dużym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto planuje wyrobić najlepszą pizzę. Niezależnie od tego, czy preferujemy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza musi być sprężysta i chrupka. Oprócz tego, nie może łamać się po upieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest najlepsze są trzy składniki. W głównej mierze powinno się zakupić mąkę. Dobrej jakości mąka, tj. o typie bardzo niskiej wartości liczbowej. Im większa wartość (np. mąka w typie 650), tym mniejsza jakość produktu. Najlepsze pizzernie wykorzystują mąkę włoską o typie równym 00.
Istotnym komponentem jest także dobry drożdżowy zaczyn. Niezbędne jest tutaj zastosowanie świeżych drożdży. Drożdże suche są mniej wartościowe, więc, jeżeli zależy nam na najlepszym cieście, zawsze lepiej stosować dobre składniki. Oprócz tego, drożdżowy zaczyn wymaga dołączenia odrobiny cukru i soli. Sądząc po tym, czy wybieramy pizzę na chrupkim czy grubszym cieście, powinno się odpowiednio dobrać ilość soli i cukru. Ciasto chrupkie powstaje na skutek równej proporcji soli i cukru, grubsze – gdy do ciasta dodamy nieco mniej soli niż cukru. Wymieszany drożdżowy zaczyn musi nieco „poodpoczywać”, aby urosnąć, co sprawia, że to bardzo istotny etap, o jakim nie wolno zapominać.
Żeby sprawić, aby pizza była dobra, powinno się dołączyć do ciasta wyjątkowy składnik. Jest nim wysokiej jakości oliwa. Ilość oliwy wskazuje przepis, jednak pewne jest, że ten składnik wzbogaca smak i nadaje wilgoci i chrupkości. Czy połączenie tych składników spowoduje, że pizza będzie idealna? Tak! Powinno się więc pamiętać, aby z sercem wyrobić ciasto. Z reguły po wyrobieniu powinno stać się gładkie, sprężyste, a po uciśnięciu, powinno wrócić do wcześniejszej. Jeśli tak nie będzie, należy odczekać nieco i pozwolić wciąż drożdżom pracować.
Jak uzyskać idealny smak pizzy?
W tym zakresie każdy musi pomyśleć o swoich ulubionych składnikach. Niewątpliwie każdy woli co innego, ale bez względu na to, jakie składniki preferujemy, wszystkie powinny być wysokiej jakości. Świeże składniki to gwarancja jakości i dobrego smaku. Z tego względu dobierając pizzerię lub tworząc pizzę samodzielnie w domu, powinno się to sprawdzić. Równie ważna jest ilość dodatków. Choć wiele osób pragnie oddziaływać na swoje smakowe kubki i dobierać jak najwięcej ulubionych składników, najlepsza pizza ma co najwyżej 4 składniki. Mniejsza ilość składników jest istotna pod względem wagi i nadal zapewnia mnóstwo możliwości dla walorów smakowych. Im większa ilość składników, tym mocniej ciasto jest przygniecione, a to sprawi, że może się zapaść i stracić na swojej sprężystości i nie będzie już tak wspaniałe.
Ogromy wpływ na doskonały smak pizzy ma sam sos. Znakomity sos do pizzy powstaje z pomodorowej passaty. Puszkowane pomidory czy koncentrat pomidorowy wsiąkną w ciasto. Jeśli tak będzie, przesadnie mokre ciasto słabo urośnie, nie najlepiej się wypiecze, a na dodatek nie będzie kruche. Z sosem nie warto przesadzać i nie stosować za dużo. Najlepiej go zrobić nieco szybciej, żeby nabrał głębokiego aromatu i smaku.
Sposób pieczenia dobrej pizzy
Co powoduje, że pizza ma idealny smak i intensywny aromat? Rzecz jasna metoda jej pieczenia. W najlepszych pizzeriach używane są do tego kamienne piece lub te opalane drewnem. Bardzo wysoka temperatura tych pieców skutkuje tym, że pizza piecze się prędko, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a wybrane składniki wyzwalają swój pyszny smak, nie stając się w tym czasie gumowe czy spalone.
To powoduje, że im większa temperatura w trakcie pieczenia pizzy, tym korzystniej. Oczywiście ciężko sobie wyobrazić instalowanie pieca kamiennego we własnym domu, dlatego tak zwykle udajemy się do wybranej pizzerii lub decydujemy się na zakup pizzy z dostawą do domu. Jak to robić jeżeli chcemy przyrządzić pyszną pizzę domowym sposobem? Tylko piekarnik może nie starczyć, dlatego da się kupić specjalne kamienie do pizzy. Należy go nagrzać w piekarniku i na nim upiec swoją dobrą w smaku pizzę.
Być może w domu nie uzyskamy rezultatu z pizzerii, ale będzie on bardzo zbliżowny i pizza będzie miała wspaniały smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień pobiera wilgoć ciasta, a więc zmniejsza czas pieczenia. W ten sposób ciasto jest kruche i sprężyste, a wybrane składniki nie tracą na wartości i zapewniają pyszny smak.